Ekologiczny styl życia – czyli co?

Rozwińmy nieco wątek ekologicznego stylu życia. Skoro wykluczyłam z grona osób, które mogą powiedzieć że żyją ekologicznie tych, którzy tylko noszą ze sobą ekologiczne torebki, dumnie pozując z nimi do zdjęć, czy też tych, którzy owszem, segregują śmieci i wrzucają je do odpowiednich pojemników na śmietniku, ale na tym koniec ich działań, to kto zatem może do owego grona ekologicznego się zaliczać? Z pewnością będą to przede wszystkim osoby, które podejmując jakiekolwiek działania zdają sobie sprawę z ich słuszności, a także działają z pełnym przekonaniem co do słuszności sprawy – a nie dlatego, że to modne, że ktoś tego od nich wymaga, czy też „bo inni tak robią”.

Tak więc odpowiadając na pytanie, czym charakteryzuje się ekologiczny styl życia, odpowiedzieć można, iż :

a. dobro środowiska musi być wartością nadrzędną, a wszelkie podejmowane kroki i działania w życiu codziennym muszą skupiać się nie tylko na nie szkodzeniu mu, ale także aktywnej poprawie jego losu

b. trzeba być świadomym tego, jakie działania przynoszą szkody a jakie korzyści i unikać tych złych a rozszerzać i propagować te korzystne

c. należy mieć świadomość wielowymiarowości i dalekosiężności małych nawet działań

d. ekologiczny styl życia to nie tylko fizyczne działania podejmowane w celu ochrony środowiska (sprzątanie, sadzenie nowych roślin itp.), ale także…to co jemy.

Ostatniemu punktowi chciałabym poświęcić nieco więcej uwagi. Nie każdy z nas zdaje sobie bowiem do końca sprawę z tego, o co tak właściwie chodzi z tą żywnością ekologiczną i dlaczego aż tak odstaje ona cenowo od „normalnej”.

Na początku wyjaśnić należy kwestię najważniejszą – różnicę zasadniczą. Otóż istnieje ona przede wszystkim na etapie produkcji. Żywność ekologiczna produkowana jest bez żadnych dodatków : konserwantów, ulepszaczy smaku, sztucznych barwników, czy, w przypadku mięsa – antybiotyków. Proces produkcji żywności ekologicznej od początku do końca musi odbywać się w taki sposób, aby produkty w jak najmniejszym stopniu utraciły witaminy i inne cenne składniki. Aby produkty mogły zostać uznane za ekologiczne, ich skład w co najmniej 95 % powinien być ekologiczny. Gospodarstwa i zakłady produkcyjne przechodzą restrykcyjne kontrole i testy, aby otrzymać certyfikat uprawniający do sprzedawania swoich produktów z etykietką „eko”. Po czym rozpoznać produkt prawdziwie ekologiczny, a nie podszywające się pod niego zwykłe produkty? Na opakowaniu MUSI znajdować się etykietka zawierająca trzy niezbędne elementy : logo unijne (zielony listek ułożony z gwiazdek, numer i nazwę jednostki certyfikującej, a także słowa produkt „eko” bądź „ekologiczny”. Coraz więcej producentów próbuje podszyć się pod sferę ekologiczną właśnie – nie dajmy się więc nabrać. Brak choćby jednego z powyższych elementów na opakowaniu sugerować może, iż mamy do czynienia z przekrętem.

Poniżej przykładowy produkt oraz zbliżenie na niezbędny znak świadczący o ekologicznym pochodzeniu produktu.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s